Latvisko sajūtu brīvdienas Latgalē – LATVJU PIRTS UN ZAĻU FESTIVĀLS 2018’ (un kongress – Kas ir Latvju pirts?)

9. jūnijā Daugavpils novada Višķos, Višķu estrādē, pie skaistā Luknas ezera, notiks LATVJU PIRTS UN ZAĻU FESTIVĀLS 2018'.

 Festivālā visas dienas garumā būs noderīgas tematiskās lekcijas, meistarklases un radošās darbnīcas par augu tēmu - viss par pļavu un mežu augiem, zāļu tējām, stādiem un latvju pirts tradīcijām. Festivāla mērķis ir kopīgi ar pirtniekiem, zāļu un stādu audzētājiem atgūt un apkopot zināšanas par seno latvju saimnieču lepnumu - "Veselības dārzu", lai katrā dārzā, terasē un mājā bagātīgi plauktu vērtīgie pašmāju augi, kuriem ir liela nozīme cilvēka veselībai un labsajūtai.

 Šis vasaras tematiskais pasākums pulcēs vienkopus Jelgavas, Ozolnieku, Gulbenes, Daugavpils, Ilūkstes un citu novadu pirtniekus, zāļu un augu stādu audzētājus, vietējos mājražotājus un amatniekus, un citus jomas profesionāļus no Latvijas un Lietuvas. Pasākumā ir mīļi gaidīti pirts mīļi, dārziņu īpašnieki un ikviens interesents, kam ir tuvs veselīgs dzīvesveids caur pirti un saikni ar dabu pļavā, mežā un dārzā.

 Festivāls ir latvisko sajūtu svētki brīvā dabā kā lieliem, tā maziem - ikviens atradīs sev ko noderīgu. Višķu estrādē būs skatāma izstāde "Mans Tautastērps", uz skatuves būs dzirdamas lekcijas par zālītēm un augiem, savukārt, publiskajā pirtiņā pie ezera būs iespējams apmeklēt pirtnieku meistarklases un redzēt pirts meistaru demonstrējumus. Skaistā Luknas ezera krastā apmeklētājus lutinās meistari izkurinātās pirtiņās un masieru teltīs. Būs arī saistoša programma bērniem ar pirts slotu siešanas darbnīcu, Pirts gariņa stāstiem un citām izzinošām nodarbēm.

 Nozīmīgākā festivāla daļa tiek plānota vakarpusē - KONGRESS "KAS IR LATVJU PIRTS?". Tas ir ilgi gaidīts notikums latvju pirts kultūrtelpā, kas pulcēs pirts, vēstures, folkloras, valodas un latviskās dzīvesziņas jomas profesionāļus un autoritātes, lai kopīgi vienotos par latvju pirts pamatvērtībām senču kultūrmantojuma un šodienas dzīvesziņas kontekstā. Kongresu ieskandinās projekta "Mans Tautastērps" parāde un latvju spēka dziesmas. Kongresa noslēgumā plānota svinīga protokola "Kas ir latvju pirts?" nolasīšana un koncerts.

 Festivālu organizē biedrība "Lauku partnerība "Lielupe", Daugavpils un Ilūkstes novadu partnerība "Kaimiņi" un biedrība "Sateka", sadarbībā ar biedrību "Latvju pirts un SPA asociācija" un Višķu pagasta pašvaldību. Festivāls ir Leader starpvalstu sadarbības projekta "Dabas spēks un pirts tradīcijas - sev, ģimenei un biznesam!" pasākums.

 Apmeklētājiem ieeja pasākumā ir BEZMAKSAS (lekcijas, meistarklases, radošās darbnīcas, kongress un koncerts). Festivāla laikā darbosies tematiskais zāļu un stādu audzētāju un mājražotāju tirdziņš, kā arī būs iespēja baudīt individuālās pirts un masāžas procedūras (par maksu). Festivāla laikā aizliegts ienest, tirgot un lietot alkoholiskos dzērienus un citas apreibinošas vielas.

 Papildus informācija par festivālu: www.lpsa.lv, http://daugavpils.partneribas.lv, www.partneribalielupe.lv.

 Sākot ar 21.maiju, aicinām festivālā pieteikties pirtniekus, masierus, zāļu un stādu audzētājus, tirgotājus un mājražotājus.

 

Tiekamies festivālā - dabas skaņu, smaržu, krāsu un izjūtu ceļojumā!


Ievietoja Preiļu NVO centrs | Publicēts 23.05.2018
<< Marts 2024 >>
P O T C P S Sv
 
    123
 
45678910
 
11121314151617
 
18192021222324
 
25262728293031
Vai NVO pietiek līdzekļu?
Pietiek
Pietrūkst.
Pietiek, bet būtu labi ja vairāk