Noslēdzies projekts „Learn how to live with passion”

No 01.08.2008.gada līdz 31.07.2010. gadam biedrība „Mūsmājas” realizēja ES Mūžizglītības programmas Grundtvig mācību partnerības projektu „Learn how to live with passion”, projekta līguma  nr. 2008-1-PL1-GRU06-00843 5.

Projekta dalībnieki: Projekta koordinatori no Polijas THE FEDERATION OF PODKOWIANS, no  Spānijas  ADULT EDUCATION CENTRE OLMEDO, no Turcijas   ADIYAMAN PUBLIC EDUCATION CENTRE, no Lietuvas VILNIUS ADULT EDUCATION CENTRE, no Latvijas biedrība   “MŪSMĀJAS”.

Projekts vērsts uz vecāka gadagājuma cilvēkiem un viņu nespēju pavadīt brīvo laiku radoši. Projekta galvenais mērķis ir kreativitāte un multikulturāla integrācija. Projekta laikā tika izmantotas dažādas mākslinieciskās aktivitātes, jo tās stimulē cilvēkus paplašināt interešu lauku, integrē vietējā sabiedrībā un veicina dažādu paaudžu sadarbību. Projekta laikā tika veicināta valodu, datora un interneta apguve, šīs prasmes palielina iespējas izzināt mūsdienu pasauli, izprast citu tautu kultūru un tradīcijas. Pateicoties šim projektam projekta dalībniekiem tika dota iespēja iepazīt Polijas, Lietuvas, Spānijas, Turcijas un Latvijas kultūru, tradīcijas, populārus cilvēkus. Katras projekta dalīborganizācijas pārstāvji apmeklēja partnerorganizāciju un piedalījās tur radošajās nodarbībās

Pirmā projekta dalībnieku tikšanās notika no 2008.gada 03. – 08.oktobrim Polijā, Podkova Lesnā. Katra dalīborganizācija prezentēja savu valsti, organizāciju. Tikšanās laikā tika pārrunātas projektā veicamās aktivitātes. Tika nolemts, ka katra dalīborganizācija sagatavos un iesniegs materiālus par savas valsts vēsturi, ģeogrāfiju, kultūru un pieciem nozīmīgiem, slaveniem cilvēkiem. Kā arī tika nolemts izveidot projekta logo. Polijas dalībnieki mums mācīja izgatavot vitrāžas un gleznot.

Otrā partnerorganizāciju dalībnieku tikšanās notika no 2009.gada 16.-20.aprīlim Valladolidā, Spānijā. Līdz tikšanās brīdim katras organizācijas studenti iepazinās ar Spāniju, flamenko mūzikas ģitāristu Pako de Luisu, tenisistu Rafaelu Nadālu,  mākslinieku Džonu Miro un  viņa darbiem. „Mūsmāju” studenti dažādās tehnikās attēloja Dž.Miro darbus savā interpretācijā. Tikšanās laikā Spānijā izzinājām kā tiek sagatavots un veidots māls, lai iznāktu skaisti keramikas izstrādājumi. Tika apstiprināts projekta logo, kurā uz zila fona attēlota roka, kas simbolizē mākslu, radošas izpausmes un burti LLP, kas nozīmē learn, live, passion.

Trešā projekta partnerorganizāciju dalībnieku tikšanās notika no 25. līdz 28. jūnijam Latvijā, Preiļos. 25. jūnijā projekta dalībnieki pulcējās Rīgā, iepazinās ar mūsu galvaspilsētas skaistākajām vietām, Vecrīgu tās arhitektūru un vēsturi. Šajā tikšanās reizē projekta dalībnieki prezentēja to, kā viņi savus studentus iepazīstināja ar Latviju, tās kultūru, mākslu, tradīcijām un populāriem cilvēkiem. Lietuvas projekta partneri bija izveidojuši nelielu filmiņu par Latviju, tās kultūru un populāriem cilvēkiem. Filmiņā bija iekļautas mūsu tautu kopējās tradīcijas un vēsture. Spāņu partneru izveidotajā prezentācijas materiālā lielāks akcents tika likts uz Latvijas sportistiem un viņu sasniegumiem, tika izcelti tie Latvijas sportisti, kas pārstāv Spānijas sporta klubus. Kā arī tika iekļauti kadri, kur Spāņu studenti iepazīst latviešu mākslinieka V. Purvīša daiļradi un veido viņa darbu reprodukciju. Polijas un Turcijas partneri galveno akcentu lika uz dažādiem semināriem un radošām nodarbībām.

Projekta partnerus iepazīstinājām kā stellēs auž lielas segas un prievītes. Kopā ar senioru deju kopu „Brūklenītes” viņi apguva jaunu deju.

Ceturtā projekta dalībnieku tikšanās notika no 14.oktobra līdz 18. oktobrim Viļņā, Lietuvā. Kopš jūlija visas projekta dalīborganizācijas iepazinās ar Lietuvas partneru sarūpētajiem materiāliem par Lietuvu, izcilo lietuviešu basketbolistu Arvīdu Saboni, mākslinieku, komponistu Mikaloju Konstantīnu Čurļoni, dziedātāju, aktieri Vitautu Kernaģi. „Mūsmājās” tika organizētas radošās nodarbības, kuru laikā iepazinām Čiurlioņa daiļradi, zīmējām reprodukcijas, iepazināmies ar lietuviešu teikām un pasakām. Septembrī „Mūsmājās” notika atpūtas pasākums, kas tika veltīts Lietuvai, tajā skanēja gan dzeja, gan dziesmas, bija sagatavota neliela viktorīna. Lietuvā praktiskajās nodarbībās mācījāmies apgleznot zīda kaklasaites, kas izvērtās par interesantu un jautru pasākumu, liet sveces.

Piektā projekta dalībnieku tikšanās notika no 2010.gada 18.-22.maijam Adijamanā, Turcijā. Pie skolas mūs sagaidīja ar tradicionālajām turku dejām. Dejā tika iesaistīti arī projekta dalībnieki. Turcija ir slavena ar dažādiem rokdarbiem, manufaktūru. Mūs iepazīstināja ar „Adiyaman public education centre” rīkotajiem kursiem un apmācībām. Centru arī pēc kursu pabeigšanas var apmeklēt un darboties kādā no interešu grupām. Turcijā radošajās nodarbībās mācījāmies izgatavot paklājus un gleznot uz ūdens.

No oktobra līdz maijam biedrībā „Mūsmājas” tika rīkotas dažādas radošās nodarbības, kuru laikā mācījāmies iesaiņot dāvanas, apgleznot, aplīmēt traukus, apgleznot zīdu, izgatavot apsveikumus, dāvanas saviem draugiem.

Projekta pēdējā tikšanās notika no 23. – 25.jūnijam Podkova Lesnā, Polijā. Pirms tikšanās iepazināmies ar Polijas slavenāko mākslinieku- komponista Frederika Šopēna, skulptora Kazimira Gustava Zemlas, aktrises un režisores Miras Ziminskas Sigetinskas - dzīvi un daiļradi. Polijā apmeklējām centru, kur dažādas mākslas tehnikas apgūst  pieaugušie ar īpašām vajadzībām.

Jūlija beigās devāmies pieredzes apmaiņas braucienā uz Aknīstes biedrību „Manai mazpilsētai Aknīstei”. Tikšanās laikā iepazināmies ar Aknīstē realizē Grundtvig mācību partnerības realizēto projektu.

 

Šis materiāls ir tapis pateicoties saņemtajam finansējumam Mūžizglītības programmas ietvaros. Par publikācijas saturu atbild tikai biedrība „Mūsmājas”, un Eiropas Komisija nav atbildīga par publikācijā pausto informāciju.


Ievietoja Biedrība "Mūsmājas" | Publicēts 30.07.2010
<< Marts 2024 >>
P O T C P S Sv
 
    123
 
45678910
 
11121314151617
 
18192021222324
 
25262728293031
Vai NVO pietiek līdzekļu?
Pietiek
Pietrūkst.
Pietiek, bet būtu labi ja vairāk