LIKTA turpinās darba meklētāju un bezdarbnieku datorprasmju apmācības

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) sadarbībā ar reģionālajām NVO, pašvaldībām un Latvija@Pasaule mācību centriem veiksmīgi īstenojusi darba meklētāju un bezdarbnieku datorprasmju pilnveidošanas un profesionālās karjeras attīstības pilotprojektu, kurš pavasarī norisinājās septiņos Latvijas novados. Tajā vairāk kā 50 projekta dalībnieki pilnveidoja savas datorprasmes, kopumā projekta gaitā paredzēts apmācīt 300 darba meklētājus.

LIKTA prezidente Signe Bāliņa atzīmē, ka „Ministru kabinets 17.maijā ir pieņēmis Elektronisko prasmju attīstības plānu 2011.-2013.gadam, kas sagatavošanā bija jau vairākus gadus, LIKTA bija viena no šī plāna izstrādes iniciatoriem.   LIKTA organizētās darba meklētāju  un bezdarbnieku apmācības sadarbībā ar Microsoft ir konkrēts ieguldījums  e-prasmju plāna  uzdevumu īstenošanā . Ceru, ka  redzēsim arvien vairāk  šādu iniciatīvu, kur sadarbosies nevalstiskā sektora, valsts un biznesa partneri, lai īstenotu mūsu kopējo mērķi- Informācijas sabiedrības attīstību  Latvijā."

Pilotprojekta pirmā apmācību posmā dalībnieki tika atlasīti sadarbībā ar pašvaldībām, nevalstiskajām organizācijām un Latvija@Pasaule mācību centriem. Apmācībām tika uzaicināti cilvēki no mērķa grupām: ilgtermiņa vai īstermiņa bezdarbnieki, cilvēki, kuri šobrīd iesaistīti t.s. 100 latu programmā, jaunās māmiņas, kuras atrodas bērnu kopšanas atvaļinājumā.

LIKTA organizētajos apmācību kursos tiek izmantota principiāli jauna metodika, ko LIKTA izstrādājusi Eiropas projekta „Key competences for all" ietvaros. Šī metodika ietver gan sākotnējo informāciju un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) prasmju līmeņa un nodarbinātības vajadzību apzināšanu, gan individuāla mācību plāna izstrādi un realizāciju katram apmācāmajam, gan konsultācijas iegūto prasmju izmantošanai karjeras attīstībā.

Apmācību ilgums ir 40 stundas, tās notiek kompaktās grupās pa 5 cilvēkiem, kurā katrs strādā pie sava nodarbinātības profila izveidošanas. 

Noslēdzoties pirmajam pilotprojekta apmācības posmam tika veikta aptauja, kurā tika noskaidrota 50 apmācīto lietotāju apmierinātība ar mācību procesu, apmācību metodoloģiju un iegūtajām prasmēm. Apmācības procesu izgāja 56% bezdarbnieku un 44% nepilna laika vai pagaidu darbos strādājošo, 54% apmācāmo bija vecumā no 26 līdz 40 gadiem, 78% - sievietes.

LIKTA viceprezidente Māra Jākobsone pauž gandarījumu par pilotprojekta aktualitāti, jo 98% dalībnieki pozitīvi novērtēja gan apmācību saturu, gan iegūtās datorprasmes. „Pētījumi liecina, ka 70% darba devēji kā obligātu prasību darba sludinājumos norāda datorprasmes un dažādu datorprogrammu pielietojumu. Šo nepieciešamo iemaņu apgūšanai LIKTA izstrādāja strukturētu projektu un Microsoft piešķirtais būtiskais finansējums ļāva nodrošināt apmācību procesu, tagad varam teikt, ka pilotprojekts īstenots veiksmīgi. Vaicājot dalībniekiem par apmācības mērķi saistībā ar darbu, 58% apmācāmo apguva datorprasmes, lai tās izmantotu darba atrašanai, 28% vēlējās atrast labāku darbu, bet 12% vēlās sagatavot sevi, lai kļūtu par pašnodarbināto vai uzņēmēju," aptaujas rezultātus komentē Jākobsone.

Aptaujājot par svarīgākajām prasmēm, kuras ir apgūtas projekta apmācības laikā, bija pieļaujami vairāki atbilžu varianti, kā būtiskāko 86% norādīja apgūtās IKT prasmes sagatavot CV, motivācijas vēstuli un sagatavotos darba intervijai, savukārt 66% norādīja savu prasmes pašnovērtējumu un salīdzinājumu ar darba tirgus prasībām.  Kā būtiskas prasmes tika uzsvērtas e-pasta un interneta pārlūkprogrammas izmantošana savu prasmju pilnveidošanai, darba meklējumiem tiešsaistē.

Ar jūnija mēnesi tiks turpināti nākamie apmācību posmi 9 Latvijas pašvaldībās: Jelgavā, Jēkabpilī, Aizkrauklē, Ogrē, Preiļos, Daugavpilī, Valmierā, Liepājā un Ventspilī, sadarbojoties LIKTA ar pašvaldībām un reģionālajiem mācību centriem: Vidzemes profesionālās izglītības centrs, Ventspils digitālais centrs, Jēkabpils tālākizglītības un informācijas tehnoloģiju centrs, Jelgavas reģionālo pieaugušo izglītības centrs, Preiļu NVO centrs, SIA „Latinsoft", biedrība Apmācību projekti, Attīstības un Inovāciju Mācību Centrs un Aizkraukles reģionālā Tautskola. Projekta noslēgums plānots 2011. gada rudenī, organizējot semināru Nodarbinātības Valsts aģentūras (NVA) un Labklājības ministrijas speciālistiem, kuru kompetences jomā ir bezdarbnieku apmācības procesu organizēšana, tajā tiks prezentēti gan projekta rezultāti, gan apmācību metodika, kas lieti noderēs turpmākajā bezdarbnieku apmācības procesa organizēšanā un nodrošināšanā.

LIKTA

Kā jau informēts, tad 2010.gada nogalē starptautiskā informācijas tehnoloģiju (IT) kompānija „Microsoft" piešķīra finansiālu atbalstu 60 000 ASV dolāru apmērā LIKTA organizēto apmācību finansēšanai, kā arī programmatūras ziedojumu vairāk kā  800 000 ASV dolāru apmērā. Ziedojums piešķirts „Microsoft Unlimited Potential" programmas ietvaros, kas ir globāla sabiedriska mācību programma, un tās mērķis ir likvidēt digitālās nevienlīdzības plaisu sabiedrībā un veicināt katra indivīda iespējas darba tirgū, sniedzot nepieciešamās prasmes darbā ar tehnoloģijām. „Microsoft" atbalsta sabiedriskos IT mācību centrus, piešķirot finansējumu apmācībām, dāvinot programmatūru un specializētas mācību programmas.

Par LIKTA

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) ir 1998. gadā dibināta nevalstiska organizācija, kas apvieno vairāk kā 200 lielākos Latvijas IKT nozares uzņēmumus un individuālos profesionālos biedrus, aptverot visu Latvijas IKTE nozari - elektroniku, datoru aparatūru un programmatūru, telekomunikācijas un e-pakalpojumu sniedzējus.

Papildu informācija:

LIKTA birojs

Tel.: 67311821, 67291896

E-pasts: office@likta.lv

www.likta.lv

 


Ievietoja Preiļu NVO centrs | Publicēts 31.05.2011
<< Marts 2024 >>
P O T C P S Sv
 
    123
 
45678910
 
11121314151617
 
18192021222324
 
25262728293031
Vai NVO pietiek līdzekļu?
Pietiek
Pietrūkst.
Pietiek, bet būtu labi ja vairāk