Projekta „Kā dzīvot ar degsmi” dalībnieki tiekas Viļņā

Biedrība „Mūsmājas” turpina realizēt Grundtvig partnerības projektu nr.2008-1-PL-GRU06-008435 „Kā dzīvot ar degsmi” (Learn how to live with passion) Mūžizglītības programmas ietvaros. Projekts vērsts uz vienu no mūsdienu sabiedrības problēmām – nespēju pavadīt brīvo laiku radoši. Projekta mērķis ir veicināt cilvēkus darboties radoši un iepazīt citu tautu kultūru, tradīcijas, mākslu.

No 14.oktobra līdz 18. oktobrim projekta dalībnieki tikās Lietuvas galvaspilsētā Viļņā. Projekta dalībniekus uzņēma partneri no Viļņas pieaudušo izglītības centra (Vilniaus suaugusiuju mokymo centras). Tikšanās laikā katras projektā iesaistītās organizācijas pārstāvji prezentēja savu veikumu kopš pēdējās tikšanās Latvijā. Lietuvas dalībnieki bija sagatavojuši nelielu, jautru, atraktīvu prezentāciju par Lietuvu. Mācīja mūs izrunāt dažādas zilbes, kas kopā veido vārdu Lietuva. Kopš jūlija visas projekta dalīborganizācijas iepazinās ar Lietuvas partneru sarūpētajiem materiāliem par Lietuvu, izcilo lietuviešu basketbolistu Arvīdu Saboni, mākslinieku, komponistu Mikaloju Konstantīnu Čiurlioni, dziedātāju, aktieri Vitautu Kernaģi. Lietuvā V. Kernaģis ir ļoti populārs mākslinieks viņa mūzika skan kafejnīcās, atpūtas pasākumos.

 Spānijas partneri no Adult Education Center OLMEDO bija sagatavojuši nelielu filmiņu par skaistākajām Lietuvas vietām, izcilākajiem sportistiem, māksliniekiem.

Biedrība „Mūsmājas” šajā laika posmā iztulkoja latviešu valodā lietuviešu atsūtītos materiālus un ar tiem varēja iepazīties ikviens interesents. „Mūsmājās” tika organizētas radošās nodarbības, kuru laikā iepazinām Čiurlioņa daiļradi, zīmējām reprodukcijas, iepazināmies ar lietuviešu teikām un pasakām. Septembrī „Mūsmājās” notika atpūtas pasākums, kas tika veltīts Lietuvai, tajā skanēja gan dzeja, gan dziesmas, gan bija sagatavota neliela viktorīna. Daži viktorīnas jautājumi tika iekļauti prezentācijā un uzdoti projekta partneriem. Ja visi zina, ka vispopulārākais sporta veids Lietuvā ir basketbols, tad ne visi, tai skaitā, lietuvieši zina, ka vienīgais nesmēķētāju bulvāris atrodas Kauņā, Laisves aleja. Viļņa ir ne tikai Lietuvas galvaspilsēta, bet arī Eiropas centrs. Pilsēta atrodas gandrīz Eiropas vidū – no Viļņas centra līdz Eiropas ģeogrāfiskajam centram ir tikai 26 kilometri.

Turcijas pārstāvji no Halk Egitim Markezi ve ASO Mudurlugu organizācijas prezentēja savu studentu paveiktos darbus. Viņi internetā bija sameklējuši dažādus materiālus par Lietuvu un apkopoja prezentācijas materiālā.

Polijas partneri no Stowarzyszenie Zwiazek Podkowian organizācijas bija ieradušies vislielākā skaitā – 20 dalībnieki. Poļu dalībniece lasīja dzeju. Poļi demonstrēja kadrus no Polijā rīkotajiem atpūtas pasākumiem, šajos pasākumos tika spēlētas improvizācijas, nelielas lomiņas, dziedātas dziesmas.

Pēc prezentāciju pasākuma mūs iepazīstināja ar izglītības centru, kur mācības notiek 3 valodās – lietuviešu, krievu un poļu ar centra muzeju, kurš tika izveidots pirms gada ar mērķi: motivēt centra skolēnus izzināt savas valsts, tautas un pilsētas vēsturi.

Pēcpusdienā mums bija praktiskās nodarbības, kuru laikā mācījāmies apgleznot zīda kaklasaites, kas izvērtās par aizraujošu un interesantu pasākumu.

Nākošajā dienā kopā ar Viļņas pieaugušo izglītības centra studentiem apmeklējām Lietuvas etnogrāfisko brīvdabas muzeju Rumšiškos, kas atrodas gleznainā vietā pie Kauņas jūras. Muzejs ir atklāts 1966. gadā, tajā var apskatīt oriģinālas mājas, saimniecības ēkas, vēja dzirnavas, kas šeit pārvestas no dažādiem Lietuvas novadiem un ir būvētas laika posmā no XVIII līdz XX gs. Brīvdabas muzejā ir izveidots ciemats kur ir apskatāma skola, veikals, dažādas darbnīcas. Muzejs piedāvā ne tikai aplūkot senlaicīgas būves, bet arī izglītojošas aktivitātes un vienā no tām piedalījāmies arī mēs. Mūs iepazīstināja ar sveču liešanas un izmantošanas tradīcijām Lietuvā. Visi projekta dalībnieki tika iesaistīti praktiskās nodarbībās - sveču liešanā, kas ir laikietilpīgs un interesants, jautrs process, jo kā vēsta viens ticējums, izgatavojot svecei ir daudz jāsmejas, jo tad tā spoži degs.

Lietuvas partneri mūs iepazīstināja arī ar Lietuvas, Viļņas vēsturi, vecpilsētu. Viļņu 14.gadsimtā dibināja un par galvaspilsētu pasludināja dižkunigaitis Ģedimins (līdz tam galvaspilsēta bija Traķi). Drīz vien Viļņa kļuva par ziemeļaustrumu Eiropas kultūras galvaspilsētu. Viļņa cauri gadsimtiem ir spējusi saglabāt savu unikālo arhitektūru, kurā sajaukušies gotikas, renesanses, baroka un klasicisma stili. To ir atzinusi arī UNESCO, iekļaujot Viļņas vēsturisko centru Pasaules mantojuma sarakstā. Mēs apskatījām arī Ģedimina torni, kur 1989.gada 23.augustā sākās Baltijas ceļš un vijās cauri Lietuvai, Latvijai un tālāk līdz Tompea pilij Igaunijā izveidojot 600 km garu cilvēku ķēdi radot vienotību trīs valstu starpā pēc brīvības.

Tikšanās laikā tika pārrunātas ne tikai jau notikušās aktivitātes, bet arī apspriestas turpmākās aktivitātes un nākošā vizīte Turcijā maijā. Tuvākajā laikā iepazīsimies ar Turcijas vēsturi, ģeogrāfiju, mākslu, kultūru un populārākajiem turku māksliniekiem, sportistiem.

Par publikācijas saturu atbild biedrība „Mūsmājas” un Eiropas Kopiena nav atbildīga par šajā publikācijā pausto informāciju.


Ievietoja Biedrība "Mūsmājas" | Publicēts 09.11.2009
<< Marts 2024 >>
P O T C P S Sv
 
    123
 
45678910
 
11121314151617
 
18192021222324
 
25262728293031
Vai NVO pietiek līdzekļu?
Pietiek
Pietrūkst.
Pietiek, bet būtu labi ja vairāk