Diskusija "Iepazīsti kaimiņu, Lieldienas gaidot"

28.02.2015. notika pirmais biedrības "Preiļu Sieviešu klubs" diskusiju cikla "Iepazīsti kaimiņu, Lieldienas gaidot"  pasākums. 

Diskusiju pasākumā vecticībnieku garīgais mācītājs tēvs Jevgeņijs, katoļu priesteris Aigars Bernāns un luterāņu mācītājs Ēvalds Bērziņš pastāstīja par Lieldienu gaidīšanas kristīgajām tradīcijām. Dažas no atziņām:

  • Lieldienu gaidīšanas laiks, jeb Lielais gavēnis ir ne tikai ēšanas ierobežošana, bet, galvenokārt, pārdomu laiks, sevis disciplinēšana, savu attiecību ar Dievu un apkārtējiem sakārtošana;
  • Lielais gavēnis ir īstais laiks labdarībai, savu tuvinieku, draugu un kaimiņu apraudzīšanai, ģimenes saišu stiprināšanai;
  • mūsdienās var nopirkt dažādus pārtikas produktus, kas nav dzīvnieku izcelsmes, bet gavēņa ēdienu gatavošanai nav jākļūst par izšķērdību, bet gan taupību un sevis ierobežošanu;
  • ja gavēšanas rezultātā cilvēks kļūst neiecietīgs pret saviem tuviniekiem un apkārtējiem, gavēšana jāpārtrauc - ne velti radies teiciens "neēd cilvēku, ēd gaļu";
  • gavēšana nedrīkst novest slimnīcā, kā arī pēc gavēšanas nedrīkst pārēsties;
  • ja gavēnis ir godam izturēts, rodas garīgs pacēlums un gandarījums...

Turpinājumā bija iespēja dalīties pieredzē ar gavēņa receptēm. Saimnieces no Vārkavas novada Inese Plivda un Bronislava Gavare bija pagatavojušas dažādus tradicionālus katoļu ēdienus, ko dalībnieki labprāt degustēja. Diskusijas dalībniece Irina Šelkovaja bija sagatavojusi vecticībnieku receptes, kā arī katram dalībniekam un arī mācītājiem bija savas receptes ar kurām padalīties, labprāt tika pierakstītas no jauna uzzinātās.

Pēc šī pasākuma vairāki dalībnieki izteica vēlmi arī turpmāk tikties ar mācītājiem šādā neformālā gaisotnē par ticības tēmām.

Liels paldies mācītājiem - vecticībnieku garīgajam  mācītājam tēvam Jevgeņijam, katoļu priesterim Aigaram Bernānam un luterāņu mācītājam Ēvaldam Bērziņam, kas piedalījās šajā diskusijā un protams arī dalībniekiem, kas kuplināja šo diskusiju!!!

Projekta "Iepazīsti kaimiņu" mērķis ir veicināt starpkultūru dialogu un dažādu nāciju integrāciju,  kā arī mazināt dažādus stereotipus.

 Biedrības "Preiļu Sieviešu klubs"

valdes priekšsēdētāja Diāna Pastare

Diskusija tiek organizēta Latvijas Republikas Kultūras ministrijas projektu konkursa pilsoniskās sabiedrības attīstības un starpkultūru dialoga jomā  ar LR Kultūras ministrijas un "Dienvidlatgales NVO atbalsta centra" atbalstu, projekta Nr.LG-2014/NVO-29 "Iepazīsti kaimiņu" ietvarā.


Ievietoja Preiļu NVO centrs | Publicēts 09.03.2015
<< Marts 2024 >>
P O T C P S Sv
 
    123
 
45678910
 
11121314151617
 
18192021222324
 
25262728293031
Vai NVO pietiek līdzekļu?
Pietiek
Pietrūkst.
Pietiek, bet būtu labi ja vairāk