Biedrības "Mūsmājas" projekta "Mācies dzīvot ar degsmi" dalībnieki tiekas Preiļos.

No 25. līdz 28. jūnijam projekta  "Mācies dzīvot ar degsmi" partnerorganizāciju dalībnieki no Lietuvas, Turcijas, Spānijas un Polijas pulcējās Latvijā, Preiļos.

Projekta „Mācies dzīvot ar degsmi” dalībnieki tiekas Preiļos

 

Biedrība „Mūsmājas" turpina realizēt Grundtvig partnerības Mūžizglītības programmas projektu „Mācies dzīvot ar degsmi" līguma nr.2008-1-PL-GRU06-008435

Projekts vērsts uz vienu no mūsdienu sabiedrības problēmu - nespēju pavadīt brīvo laiku radoši. Projekta mērķis ir veicināt cilvēkus darboties radoši un iepazīt citu tautu kultūru, tradīcijas, mākslu.

No 25. līdz 28. jūnijam projekta partnerorganizāciju dalībnieki no Lietuvas, Turcijas, Spānijas un Polijas tikās Latvijā, Preiļos. 25. jūnijā viesi un biedrības „Mūsmājas" darbinieki iepazinās ar mūsu valsts galvaspilsētas Rīgas skaistākajām vietām, Vecrīgu tās arhitektūru un vēsturi. Apmeklēja Lido atpūtas centru, kur ieturēja pusdienas un atpūtās, lai tālāk turpinātu ceļu uz Preiļiem.

Otrajā dienā katras partnerorganizācijas dalībnieki prezentēja paveikto savās organizācijās pēc iepriekšējās tikšanās reizes Spānijā. „Mūsmāju" dalībnieki jau aprīlī bija izsūtījuši katrai partnerorganizācijai informāciju par Latviju, mūsu valsts ģeogrāfiju un vēsturi, Preiļiem, četriem ievērojamiem cilvēkiem un viņu daiļradi. Šajā tikšanās laikā projekta dalībnieki prezentēja, kā viņi savus studentus iepazīstināja ar Latviju, tās kultūru, mākslu, tradīcijām un Latvijā populāriem cilvēkiem. Lietuvas projekta partneri bija izveidojuši videomateriālu par Latviju, tās kultūru un populāriem cilvēkiem. Filmā bija iekļautas arī mūsu tautu kopējās tradīcijas un vēsture. Spāņu partneru izveidotajā prezentācijas materiālā vairāk akcentēts bija sports - Latvijas sportisti un viņu sasniegumi, tika izcelti tie Latvijas sportisti, kas pārstāv Spānijas sporta klubus. Varēja redzēt arī to kā spāņu studenti iepazīst latviešu mākslinieka V. Purvīša daiļradi un veido viņa darbu reprodukcijas. Spāņi bija izveidojuši darba burtnīcu par Latviju, kur bija iekļauts tests 3 valodās - spāņu, angļu un latviešu par Latviju. Polijas un Turcijas partneri vairāk uzmanības veltīja dažādiem semināriem, radošām nodarbībām.

Dienas otrajā pusē projekta dalībnieki apmeklēja Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeju, iepazinās ar aušanas tradīcijām Latvijā. Daiļamatniece A.Ancāne parādīja dažādas aušanas tehnikas - gan aužot lielas segas, gan mazas prievītes. Viesiem bija iespēja arī pašiem pamēģināt aust. Vēlāk viesi apmeklēja Preiļu muižas kapelu, Polikarpa Čerņavska keramikas māju - darbnīcu, kur iepazinās ar keramiķu darbu, māla trauku izgatavošanu, keramikas tradīcijām Latgalē. Viesi ciemojās Preiļu novada domē, klausījās Preiļu pilsētas himnu „Preiļi, Preiļi, tu pilsēta mana", apmeklēja Mūzikas un mākslas skolu, iepazinās ar skolas audzēkņu radošajiem darbiem.

Trešās dienas rītā projekta dalībnieku ceļš veda uz Kultūras centru, kur viņus priecēja deju kopa „Gaida". Projekta dalībnieki bija sajūsmā par priekšnesumu. Tagad diski ar deju kopas „Gaida" dejām priecēs gan tuvākos kaimiņus Polijā un Lietuvā, gan pavisam tālos Spānijā un Turcijā, tā iepazīstinot ar Latvijas kultūru un tradīcijām. Pēc tam projekta dalībnieki vēroja senioru dāmu deju grupas „Brūklenītes" uzstāšanos un mācījās jaunus deju soļus kopīgā dejā.

Pēcpusdienā viesi devās iepazīt Latvijas dabu un skaistākās vietas Aglonas pusē. Apmeklēja Karaļa kalnu, Velnezeru. Dienas noslēgumu pavadījām pie ezera, kura laikā viesi vairāk kārt izteica sajūsmu par mūsu lielākajām bagātībām - mežiem, ūdeņiem un strādīgajiem cilvēkiem.

Pēc spraigās nedēļas nogales, 28.jūnijā  viesi atstāja Preiļus, lai dotos mājup.

Nākošā projektu dalībnieku tikšanās notiks oktobrī Lietuvā, Viļņā. Līdz oktobrim „Mūsmājās" tiks rīkotas vairākas radošās nodarbības, kuru laikā iepazīsim Lietuvu, Lietuvas izcilāko mākslinieku Mikolaju  Konstantīnu Čiurlioni, Vitautu Kernagi un citus.

Par publikācijas saturu atbild biedrība „Mūsmājas" un Eiropas Kopiena nav atbildīga par šajā publikācijā pausto informāciju.


Ievietoja biedrība "Mūsmājas" | Publicēts 16.07.2009
<< Aprīlis 2024 >>
P O T C P S Sv
 
1234567
 
891011121314
 
15161718192021
 
22232425262728
 
2930     
Vai NVO pietiek līdzekļu?
Pietiek
Pietrūkst.
Pietiek, bet būtu labi ja vairāk