Noslēdzies LKIF pilsoniskās sabiedrības ilgtspējīgas attīstības spēcināšanas projekts

                                                                                  

Latvijas Kopienu iniciatīvas fonds (LKIF)  ir apkopojis tikko pabeigtā projekta "Spēks un rūpes: izaugsmei un atbalstam" rezultātus, un tā skaitliskie rādītāji ir bijuši augstāki nekā iepriekš plānots. Pavisam apmācīti vairāk nekā 80 četru novadu - Madonas, Krāslavas, Ventspils un Limbažu -  biedrību aktīvisti. Šajos novados notikusi arī diskusija par iespējami labāko modeli novadu kopienu iniciatīvu atbalstam. 

Savukārt četru reģionālo NVO darbinieki pilnveidojuši savas zināšanas konfliktu risināšanā un izdegšanas sindroma novēršanā. Tāpat stiprināta informatīvā un sadarbības saikne, rīkojot kopīgus stažēšanās izbraukumus Talsos, Kuldīgā, Preiļos, Valmierā un Jelgavā, lai diskutētu un arī iepazītos ar citu novadu vietējo nelielo biedrību darbu. Projekta ietvaros LKIF ļoti sekmīgi sadarbojās ar Valmieras novada fondu, Kurzemes NVO atbalsta centru, Preiļu NVO centru un Zemgales NVO atbalsta centru.

Kā rāda aptaujas rezultāti, kurā iesaistījās 41 nevalstiskajā sektora pārstāvis, lokālo NVO galvenās darbības jomas ir dzīves apstākļu uzlabošana noteiktām personas grupām un sabiedrības spējas palīdzēt pašai sev attīstīšana. Kopienu iniciatīvu projekti finansējumu galvenokārt gūst no līdzdalības pašvaldību projektu konkursos, uzsverot, ka sadarbība ar pašvaldību ir laba.

Projekta gaitā daudz tika diskutēts par reģionālo NVO atbalsta centra stiprināšanas nepieciešamību. Šo centru galvenajām funkcijām, pēc respondentu domām, jābūt projektu vadības, grāmatvedības un finanšu konsultācijām, aktuālas ir arī sadarbības un tīklošanās aktivitātes, mūžizglītība, 

reģiona interešu aizstāvība. Būtiski, ka aptaujātie uzsvēra atbalsta centru neatkarības nepieciešamību, norādot, ka to finansēšanas avotam jābūt valsts un pašvaldību kopīgi izveidotam fondam.

LKIF  NVO darbības stiprināšanas projektu sāka īstenot jūnijā, un tas bija orientēts uz vietējo kopienu dzīves kvalitātes uzlabošanu. Projekta "Spēks un rūpes: izaugsmei un atbalstam" mērķis bija uzlabot kopienu iniciatīvas atbalstošu NVO savstarpēju informētību  un sadarbību. Šim mērķim no Sabiedrības integrācijas fonda konkursa kārtībā saņemts valsts finansējums 8167 eiro apmērā, kas pilnībā iztērēts netika.

Projekta noslēgumā 26.oktobrī Rīgā mājā notika visu iesaistīto diskusija "Vai kopienu iniciatīvām ir nākotne"" par nākotnes perspektīvām un NVO sektora attīstību Latvijā. Pasākuma dalībnieki tika iepazšitināti at LKIF jauno mājas lapu, kas ir jauna veida ziedojumu piesaistes instruments. Tāpat klātesošie sveica LKIF rīkotā fotokonkursa uzvarētājus.

Latvijas Kopienu iniciatīvu fonds darbojas kopš 2005.g. jūnija kā Nīderlandes sadarbības fondu Centrālajai un Austrumeiropai (NSF) un Oranje fonda darbības turpinātājs Latvijā. LKIF ir sabiedriskā labuma organizācijas statuss un 10 gadu pieredze projektu ieviešanā un vadībā.

LKIF piesaista līdzekļus no individuāliem ziedotājiem, uzņēmējiem, valsts, ES struktūrfondiem. Kopš 2005. g. LKIF ir atbalstījis 256 dažādas kopienu iniciatīvas.

 

Anita Kehre,

Projekta vadītāja

Tālrunis 29287367


Ievietoja Preiļu NVO centrs | Publicēts 04.11.2016
<< Marts 2024 >>
P O T C P S Sv
 
    123
 
45678910
 
11121314151617
 
18192021222324
 
25262728293031
Vai NVO pietiek līdzekļu?
Pietiek
Pietrūkst.
Pietiek, bet būtu labi ja vairāk