Projektu konkurss "Latvijas sakrālais mantojums"

Rietumu Bankas labdarības fonds sadarbībā ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju (VKPAI) jau otro reizi izsludina projektu konkursu „Latvijas sakrālais mantojums". Šī konkursa ietvaros tiks atlasīti un finansēti projekti, kuru rezultāts ļaus saglabāt un atjaunot reliģisko draudžu kultūras un vēstures pieminekļus. 

Pirms gada Rietumu Bankas labdarības fonds nolēma organizēt projektu konkursu baznīcām, lai finansējumam uz vienlīdzīgiem noteikumiem varētu pieteikties visu konfesiju reliģiskās draudzes no visiem Latvijas novadiem. Jau vairāku gadu garumā fonds bija atbalstījis dažādus baznīcu restaurācijas darbus, tomēr ar katru reizi aizvien grūtāk bija izlemt kam piešķirt atbalstu, jo visus projektus finansēt nespējam. Tādēļ Rietumu Bankas labdarības fonds aicināja palīgā Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju, lai kopīgi izstrādātu konkursa noteikumus, kas atvieglotu projektu izvērtēšanu un salīdzināšanu. Prieks par atsaucību un aktīvo līdzdalību - pirmā konkursa laikā tika saņemti ap 100 projektu, kurus fonds izskatīja kopā ar VKPAI. Šobrīd daļā no 7 baznīcām, kuru projekti tika atbalstīti, restaurācijas un atjaunošanas darbi ir pabeigti, bet daļa ieceru vēl gaida siltāku laiku, jo ne visus darbus var veikt ziemā un mitrumā.

„Ņemot vērā lielo atsaucību un kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanas aktualitāti, Rietumu Bankas labdarības fonds izsludina jaunu konkursu „Latvijas Sakrālais mantojums". Projektu konkursa noteikumi ir līdzīgi iepriekšējam - mērķis ir atbalstīt projektus, kuri ļaus saglabāt nākamajām paaudzēm iepriekšējo gadsimtu sakrālo mantojumu to sākotnējā, autentiskā veidolā. Nepieciešams pasargāt to kā no laika ritējuma ietekmes, tā arī nemākulīgas, kaitējošas iejaukšanās. Mūsu galvenā prioritāte šajā projektā - tie kultūras pieminekļi, kuri jau atrodas bēdīgā stāvoklī un prasa nekavējošu rīcību restaurācijā vai konservācijā," atzīmē Inga Šīna, Rietumu Bankas labdarības fonda Valdes priekšsēdētāja. 

Iesniegt projektu finansējuma saņemšanai var ikviena Latvijas reliģiskā organizācija, kurai pieder vai valdījumā ir vietējas vai valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Projektiem pieejamais finansējums konkursa ietvaros - 15 000 latu, vienam projektam - līdz 3000 latiem. Pieteikumus var iesniegt līdz 10.maijam.

Sīkāka informācija


Ievietoja Preiļu NVO centrs | Publicēts 09.04.2013
<< Marts 2024 >>
P O T C P S Sv
 
    123
 
45678910
 
11121314151617
 
18192021222324
 
25262728293031
Vai NVO pietiek līdzekļu?
Pietiek
Pietrūkst.
Pietiek, bet būtu labi ja vairāk