Mācāmies diskutēt

                                                       

Diskusiju ciklā, kas norisinājās 2013. gada 6. - 8. novembrim Preiļu, Aglonas, Līvānu, Vārkavas  un Riebiņu novados projekta „Līdzdalības demokrātijas attīstības veicināšana Preiļu, Aglonas, Vārkavas, Riebiņu un Līvānu novados" (projekta iesnieguma Nr.2012.EEZ/DAP/MAC/203) ietvaros, piedalījās biedrību un nodibinājumu pārstāvji, pašvaldību deputāti, pašvaldību un to iestāžu darbinieki, kā arī uzņēmēji, skolēni un aktīvi iedzīvotāji. Diskusiju mērķis bija apzināt sadarbības stiprās puses un iespējas starp nevalstiskajām organizācijām un pašvaldību, lai abpusēja sadarbība veicinātu vietējās teritorijas attīstību.

Lai noteiktu pašvaldības un nevalstisko organizāciju sadarbības spēcīgumu jeb sadarbības līmeni, diskusiju laikā tika identificētas dažādas abu pušu savstarpējās sadarbības formas un viedokļi par tām.  

Kopīgie secinājumi, kurus apkopoja diskusiju vadītāja Inta Šimanska  par notikušajām diskusijām:

1. pašvaldības izprot nepieciešamību atbalstīt NVO sektoru, izmantojot gan ne-finanšu, gan finanšu instrumentus. Pašvaldību deputāti un darbinieki izprot NVO ieguldījumu kopienas attīstībā un ir gatavi kopīgai darbībai, piemēram, apzinoties nepieciešamību pēc bērnu spēļu laukumu veidošanas Riebiņos un pilsētas parka sakopšanas Preiļos, NVO ir spējušas piesaistīt finansējumu un sabiedrības uzmanību, lai labiekārtotu apkārtējo vidi;

2. organizācijas izprot to darbības ieguldījumu biedru personīgās un kopienas kopīgajā attīstībā;

3.iedzīvotāji ir atvērti diskusijām ar pašvaldības deputātiem un darbiniekiem, ir gaidas pēc strukturētām diskusijām, kurām ir liela ietekme izmaiņu veidošanā vietējā kopienā;

4. pašvaldības mazais lielums nosaka to, ka resursi plaši ir pieejami visiem. Tas nozīmē, ka nav noteikta kārtība, kādā tiek piešķirtas telpas bezmaksas lietošanā pasākumu organizēšanā un nav noteikta kārtība, kā apstiprina NVO, kurām pašvaldība piešķirs finansējuma NVO telpu komunālo maksājumu veikšanai. Necaurskatāmai lēmumu pieņemšanas kārtībai par publiskā finansējuma pārdali, potenciāli pastāv interešu konflikta risks.

Programmu finansē EEZ finanšu instruments un Latvijas valsts.

75% no līdzfinansējuma nodrošina  Preiļu novada dome. 6,25% no līdzfinansējuma nodrošina Līvānu novada dome. 6,25% no līdzfinansējuma nodrošina Riebiņu novada dome. 6,25% no līdzfinansējuma nodrošina Vārkavas novada dome. 6,25% no līdzfinansējuma nodrošina Aglonas novada dome.

 Projekta vadītāja Ineta Liepniece

„Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija. Šī preses relīze ir izdota ar Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Latvijas valsts finansiālu atbalstu. Par preses relīzes saturu atbild biedrība „Preiļu nevalstisko organizāciju centrs”.


Ievietoja Preiļu NVO centrs | Publicēts 11.12.2013
<< Marts 2024 >>
P O T C P S Sv
 
    123
 
45678910
 
11121314151617
 
18192021222324
 
25262728293031
Vai NVO pietiek līdzekļu?
Pietiek
Pietrūkst.
Pietiek, bet būtu labi ja vairāk