Projekts ”Biedrības „Preiļu NVO centrs” dalīborganizāciju administratīvās kapacitātes stiprināšana”

Veiksmīgi noris Eiropas Sociālā Fonda projekta „Biedrības „Preiļu NVO centrs" dalīborganizāciju administratīvās kapacitātes stiprināšana" Nr. 1DP/1.5.2.2.2./10/APIA/SIF/020 īstenošana. Projektā izvēlētā mērķauditorija- 20 dažādu nevalstisko organizāciju līderi. No projektā plānotā 72 stundu mācību kursa šobrīd noorganizētas 3 apmācības. Mācības „Prezentācijas un pārliecināšanas prasmes", kuras vadīja eksperte Sandra Pallo, tika organizētas rudenī, no 25.- 28. oktobrim. Nodarbībās dalībnieki apguva un pilnveidoja pārliecināšanas un argumentācijas tehniku, kā arī ieguva zināšanas stresa vadīšanā, izmantojot radošās zīmēšanas paņēmienus.

Visinteresantākais, bet arī visgrūtākais uzdevums bija savu sagatavoto prezentāciju skatīt no malas - nofilmētu, kā arī uzklausīt kolēģu domas un veikt prezentācijas analīzi. Mācībās iegūto dalībnieki varēs izmantot arī savu biedrību organizētajās aktivitātēs, kā apmierināti atzina kāds no mācību dalībniekiem.

12 stundu kursu „NVO vieta publiskās pārvaldes sistēmā novadā, reģionā, valstī un Eiropas Savienībā" vadīja eksperts Dmitrijs Oļehnovičs. Mācības tika organizētas novembra un decembra mēnešos. Dažiem lauku organizāciju dalībniekiem problēmas ar atbraukšanu uz mācībām sagādāja bargie ziemas apstākļi.

Kursa laikā dalībnieki apguva prasmes atrast, analizēt un izskaidrot informāciju par politisko un pilsonisko dzīvi, mācījās izvērtēt, pieņemt un aizstāvēt lēmumus attiecībā uz sabiedriskās dzīves notikumiem un aktualitātēm, ieguva prasmes pārdomāt un pieņemt lēmumus par sabiedriskās politikas jautājumiem, aizdomājās par savu organizāciju lomu un nozīmi, kā arī saprata, ka līdzdarbošanās sabiedriskajos procesos prasa ļoti daudz laika un vai mēs esam gatavi to veltīt...  Kritizēšana no malas tik lielu piepūli neprasa un uz to liela sabiedrības daļa ir gana naski....Tikai tā nedod augļus.

Semināra dalībnieki kā pozitīvu aspektu atzīmēja to, ka eksperts visa mācību procesa laikā auditoriju noskaņoja pozitīvi, dalījās savā pieredzē, tika uzklausīta to Preiļu novada NVO pieredze (Preiļu novada pensionāru biedrība), kas jau ir piedalījušies lēmumu pieņemšanas procesos gan pašvaldībā, gan valsts mērogā.

Kā trešās apmācības notika „Informācijas tehnoloģiju pielietojums sabiedrības līdzdalības sekmēšanai lēmumu pieņemšanas procesos novadā, reģionā, valstī un ES". Mācības vadīja eksperts Valdis Kudiņš. Kurss tika sadalīts 3 mācību semināros, nodarbības tika organizētas datorklasē, kur teorijas apguve tika apvienota ar praktisku darbu e-vidē.

Dalībnieki ieguva prasmes sekot līdzi sabiedriskās dzīves notikumu attīstībai, apguva prasmes rīkoties ar mājas lapās atrodamo informāciju, kā arī ieguva reālu pieredzi un uzzināja labās prakses piemērus no pieredzējušām nevalstiskajām organizācijām, kas darbojas politikas veidošanā un piedalās lēmumu pieņemšanas procesos valstī un iepazinās ar ES politiskās attīstības vadlīnijām NVO darbībā dažādos līmeņos.

Jau februārī mācības turpināsies un ieguvuši zināšanas nevalstisko organizāciju līderi varēs paši pieņemt lēmumu- vai iesaistīties sabiedrisko procesu līdzdalībā dažādos līmeņos vai atstāt visu, kā līdz šim - būt neapmierinātiem ar valstī notiekošo, bet neiejaukties procesos ar savu līdzdalību.

Ineta Liepniece, projekta koordinatore

 

 

„Šī preses relīze ir veidota ar Eiropas Savienības

Eiropas sociālā fonda finansiālu atbalstu. Par preses relīzes  saturu atbild biedrība „Preiļu NVO centrs"".

 

 

 


Ievietoja Preiļu NVO centrs | Publicēts 21.09.2010
<< Marts 2024 >>
P O T C P S Sv
 
    123
 
45678910
 
11121314151617
 
18192021222324
 
25262728293031
Vai NVO pietiek līdzekļu?
Pietiek
Pietrūkst.
Pietiek, bet būtu labi ja vairāk