Labdarības akcijas „Iedegsim svecīti labestībai” norise

Viduslatgales pārnovadu fonds  jauno 2014. gadu iesāka ar labo darbu akciju „Iedegsim svecīti labestībai", kas paralēli norisinājās piecos novados Aglonas, Līvānu, Riebiņu, Vārkavas un Preiļu novadā. No janvāra vidus līdz Sveču dienai tika vāktas dāvanas vecajiem  cilvēkiem, kas savas vecumdienas vada vieni, lai šajās ziemīgajās un tumšajās dienās labestība un dāvināšanas prieks spēj ienest siltumu sirdī gan dāvinātājiem, gan dāvanu saņēmējiem.

Preiļu novadā ka pirmie skaistu pasākumu un dāvanas saviem senioriem Ārdavas saieta namā sarīkoja Pelēču pagasta aktīvisti ciešā sadarbībā ar pagasta pārvaldi, Pelēču  pamatskolu un vietējiem uzņēmējiem. Deviņi  pagasta vecie cilvēki saņēma ne tikai bagātīgas pakas ar sarūpētajām dāvanām , bet arī tos, kuri bija paši ieradušies  uz pasākumu  ar savām dziesmām un dzejas rindām priecēja vietējie pašdarbnieki, skolas pārstāvji, kā arī ar pašsacerētām dziesmām jaunā un talantīgā dziedātāja Laura Bicāne. Ne mazāk jauks pasākums notika arī  Preiļu pagasta Līčos, kur dzīvo 19 gados veci cilvēki, kuriem nav tuvinieku. Šo pasākumu rīkoja un dāvinājumus vāca „Sabiedriskais  centrs „Līči"". Saunas un Aizkalnes pagastos pagasta pārvalžu darbinieki un aktīvisti akcijas dalībniekus apmeklēja mājās, nododot sarūpētās dāvanas un aprunājoties ar  šiem vecajiem cilvēkiem, uzklausot viņu vēlmes un nereti arī kādu vēl neizrunātu dzīvesstāstu.  

 Preiļu pilsētā bija vislielākais skaits to cilvēku, kas bija jāapciemo šīs akcijas laikā. Kopīgiem spēkiem tika sagatavotas 115 dāvaniņas un nogādātas adresātiem.

Viduslatgales pārnovadu fonda darbiniekiem ar Preiļu novada sociālā dienesta palīdzību pirmo reizi bija iespēja pašiem apciemot šos cilvēkus, redzēt kā viņi dzīvo, kas priecē vai sāpina šo cilvēku sirdis. Lielākā daļa veco ļaužu līdz asarām priecājās par apciemojumu, ka kāds viņus atceras arī ikdienā, ne tikai svētkos. Citi steidza izstāstīt savu dzīvesstāstu un sāpi, bet citi kautrīgi teikdami paldies, piebilda -  „es jau iztieku, varbūt kādam citam vajag vairāk". Tā ir  šo cilvēku pieticība un prasme izdzīvot jebkuros apstākļos. Arī mēs stāstījām par saviem veicamajiem darbiem, daži jau bija lasījuši presē, bija tādi kas vēlējās sniegt arī savu atbalstu bērniem ar īpašām vajadzībām,  kaut nedaudz palīdzēt Kivlenieku ģimenei, padalīties ar to, kas ir pašiem. Satikām cilvēkus, kas nesavtīgi strādājot, atdevuši  darbam visu savu mūžu, neatstājot laiku personīgajai dzīvei, tagad palikuši vieni. Cik cilvēku tik atšķirīgu likteņu un dzīvesstāstu. Diemžēl daļa no viņiem vairs šo apciemojumu nesagaidīja vai bija mainījuši dzīvesvietu.

          Aglonas novadā akcijas laikā tika apciemoti 59 vecie cilvēki. Aglonas pagasta koordinatoru lomu bija uzņēmušās biedrības „Neaizmirstules" pārstāves.  Patīkami pārsteidza Grāveru pagasta uzņēmīgo cilvēku rosība, kur šāds pasākums notika  1. reizi.   Pateicoties biedrībai  „Mēs Grāveriem"   un pagasta pārvaldes darbiniekiem, iedzīvotāju atsaucība bija necerēti liela. Kopumā akcijā  piedalījās 24 pagasta ģimenes. Īpaši aktīvi iesaistījās Grāveru pamatskolas skolēni. Ziedojumos tika savākti medus, mājas pīrāgi, tējas, konfekti, cepumi, higiēnas līdzekļi (ziepes, šampūni),krūzes, siltas zeķes, un t.t. Tika apciemoti 10 vientuļie pensionāri un izdarīts secinājums, ka šādām  akcijām jākļūst  par tradīciju. Šķeltovas pagastā šajā akcijā, biedrības „Alksniena" un pārvaldes darbinieku mudināti ,iesaistījās 15 ziedotāji, tika saziedoti cepumi, tējas, konfektes, dažādi ievārījumi, cepures, cimdi un citas vecajiem cilvēkiem nepieciešamas lietas. Dāvinājumam klāt tika pievienotas pašu gatavotas apsveikuma kartiņas ar jaukiem vēlējumiem.

Līvānu novadā tika sakomplektētas 158 paciņas, kurās tika liktas gan siltas šalles, zeķes un cimdi, gan saldumi, ievārījums un medus un citas ikdienā noderīgas lietas. Dāvanu sagādē aktīvi iesaistījās akcijas koordinatores Aijas Smirnovas uzrunātie uzņēmēji, sabiedriskās  organizācijas, pilsētas un pagastu iedzīvotāji, skolu audzēkņi un vecāki, pirmskolas iestāžu audzēkņi un audzinātājas ar pašu darinātiem suvenīriem un apsveikumiem, kuros ierakstīti mazo sirsniņu vēlējumi vecākajai paaudzei. Jāsaka paldies  vecākiem un skolotājiem par to, ka viņi  bērniem  māca cilvēcību un spēju dalīties ar citiem ar to, kas ir pašiem.

Riebiņu novadā labdarības akcijā iesaistījās Sīļukalna un Rušonas pagasti. Sīļukalna pagastā akcijas īstenotāju lomu uzņēmās daudzfunkcionālais kopienu centrs„Saulrozītes " un Sīļukalna pamatskolas kolektīvs. Rušonas pagastā, kā stāsta akcijas koodinatore, biedrības „Jaunie Spārni " vadītāja  Inese Šuksta, labdarības akcijai „Iedegsim svecīti labestībai" tika savāktas 87 konservu un ievārījumu burciņas, kā arī medus, gultas veļa, ziepes, šampūni, cimdi, zeķes. 13. februārī pagasta brīvprātīgie  aktīvisti gan braucot, gan ejot vairākus kilometrus kājām, apciemoja  29 pagasta vientuļos  pensionārus ne tikai viņu mājvietās, bet arī tos vecos pagasta cilvēkus, kas savas dienas aizvada tuvējā pansionātā. Dāvanas tika pasniegtas arī citiem šī aprūpes centra iemītniekiem. Riebiņu novadā šī akcija turpināsies visa gada garumā, jo vecie vientuļie pensionāri tiks apciemoti dzimšanas dienās visa gada laikā.

Akcija norisinājās arī Vārkavas novadā, kur  dzīvo 55 vecie vientuļie pensionāri. Janvāra mēnesī vietējo aktīvistu un iedzīvotāju sarūpēti tapa kārumu un prieka maisiņi. Našķu maisiņos iegūla vasaras saules siltuma apmīļoto un loloto ogu ievārījuma trauciņi, konfektes, marinējumi, rokdarbi, tējas un ķiploki veselībai. Tuvojoties Sveču dienai, Vārkavas novada priekšsēdētāja Anita Brakovska, sadarbībā ar Vārkavas pagasta pārvaldnieci Intu Kivlenieci un Rožkalnu pagasta pārvaldes vadītāju Mairitu Stulpiņu un palīgiem no biedrībām devās ciemos pie vientuļajiem cilvēkiem. Tika apciemoti,  iepriecināti un uzklausīti 20 Upmalas pagasta sirmgalvji, 19 no Vārkavas pagasta un 16 Rožkalnu pagasta iedzīvotāji.

Akcijas īstenošanā aktīvi iesaistījās  visu piecu novadu  sociālie darbinieki,  kuri ne tikai palīdzēja apzināt akcijas dalībniekus, bet arī piedalījās ziedojumu vākšanā un to nodošanā pensionāriem. Paldies pagasta pārvalžu vadītājiem par transporta nodrošināšanu.

Viduslatgales pārnovadu fonds saka sirsnīgu paldies visiem  ziedotājiem un cer  uz turpmāku sadarbību un tikpat aktīvu atbalstu arī citās fonda organizētajās akcijās.

Lai mums visiem kopā izdodas vēl daudz labu darbu un sagādāt prieku mūsu līdzcilvēkiem, kuriem vajadzīga palīdzība.

Nodibinājuma „Viduslatgales pārnovadu fonds"

valdes locekle Valija Vaivode

 

Akcijas „Iedegsim svecīti labestībai"   ziedotāji

SIA „Tēraudi P"

Pelēču  pamatskola

SIA ''Lebara"

SIA „TU LAUKI"

z/s „Turaidieši

p/s „Medulāji"

Jasmuižas pareizticīgo draudze

Stanislava Bivbāne

Preiļu novada biedrības - „Preiļu novada invalīdu biedrība", „Preiļu Sieviešu klubs" , „Raduga",  „Mūsmājas", 'Savai skolai", „Nīdermuižas draudze", „Veiksmes biķeris", „Sabiedriskais  centras „Līči"", „Sabiedriskais centrs „Nianse"", „Sabiedriskais centrs „Aizkalne"" deju kolektīvs „Brūklenīte"

Preiļu JIP dalībnieki

Preiļu vakarskolas kolektīvs

Aglonas novada biedrības „Neaizmirstules",  „Mēs Grāveriem", „Alksniena"

Grāveru pagasta iedzīvotāji

Šķeltovas pagasta iedzīvotāji

Daudzfunkcionālais kopienu centrs „Saulrozītes "

Sīļukalna pamatskolas kolektīvs

biedrības „Jaunie Spārni, "Mēs Rušonai", „Anemone"

Rušonas pamatskolas audzēkņi un  darbinieki,

SIA "Manco Energy Latgale"

Vārkavas pagasta biedrības „Dzintars 2007", „Ligzda", „Vēlme''

Vārkavas vidusskola

Vārkavas pamatskola  IAC „Vanagi"

Turku pagasta uzņēmēji  Biruta Pastare un Vilnis Oļšauskas

Lienīte Neiciniece no Līvāniem

Uzņēmējs  Ramiss  Aļejevs

SIA „Halis Toys"

Biedrība „Rožupes sabiedriskais  centrs"

Rožupes pamatskola

Rudzātu un Sutru pagasta iedzīvotāji

Līvānu pirmskolas izglītības iestādes „Rūķīši" audzēkņi  , pedagogi un vecāki.


Ievietoja Preiļu NVO centrs | Publicēts 01.03.2014
<< Marts 2024 >>
P O T C P S Sv
 
    123
 
45678910
 
11121314151617
 
18192021222324
 
25262728293031
Vai NVO pietiek līdzekļu?
Pietiek
Pietrūkst.
Pietiek, bet būtu labi ja vairāk