Pēc pieredzes pie kaimiņiem Lietuvā

                                                                  

Divdesmit  dažādu nevalstisko organizāciju pārstāvji  atgriezās no divu dienu brauciena Lietuvā, kur tika iepazīta Zarasai, Utenas un Trakai nevalstisko organizāciju pieredze NVO darba organizēšanā, lēmumu pieņemšanas procesos un sadarbības attīstībā ar pašvaldību.

Zarasai jaunatnes lietu koordinators Ramynas Keršys Latvijas delegācijai bija noorganizējis tikšanos ar pašvaldības vicemēru, pašvaldības darbiniekiem, vietējās rīcības grupas vadītāju un jaunatnes organizāciju līderiem.

Pēc diskusijas, kurā Latvijas un Lietuvas pārstāvji apmainījās pieredzēm, iepazināmies ar jaunatnes organizāciju darbību  un  Zarasai vēsturi,  paralēli aplūkojot skaisto, bet ļoti kluso mazpilsētu. 

Utenas tikšanos mums palīdzēja organizēt  pašvaldības pārstāve  Asta Motuziene, kura noorganizēja tikšanos ar jaunatnes lietu padomes vadītāju, jaunatnes organizāciju pārstāvjiem, kultūras nodaļas speciālisti Zitu Mackevičieni un nespējīgo organizācijas vadītāju.Kā saldais ēdiens tika pasniegts Utenas muzeja filiāles - keramikas muzeja  apmeklējums, kurā iepazinām arī keramiķa Vitayto Valiušio darbu ekspozīciju un satikām  pašu mākslinieku.

Trakai pašvaldībā vizīti organizēja biedrības LOCAL ACTION GROUP OF TRAKAI REGION vadītāja Dominika Dubauskaite Kaireviciene.Vizītes laikā iepazināmies ar vietējās rīcības grupas darbību, jauniešu organizāciju pārstāvjiem, to īstenotajiem projektiem, kuri  rosināja mūs jaunām idejām. Tikāmies ar pašvaldības direktori , kura lepojas ar Trakai nevalstisko organizāciju devumu pašvaldības attīstībai.

Brauciena dalībnieku atziņas:

Lai saglabātu un veicinātu teritorijas attīstību, visas minētās pašvaldības ( un visa valsts) pievērš ļoti lielu uzmanību jaunatnes lietām. Lietuvā ir izstrādāts jaunatnes politikas likums, kas paredz dažādas rīcības, lai veicinātu jauniešu izaugsmi  esošajā teritorijā un apturētu  masveidīgu jauniešu aizplūšanu.Pašvaldība un jaunatne regulāri tiekas  „apaļā galda" sarunās, analizē paveikto, izrunā problēmas,  apspriež vajadzības un jaunus risinājumus.

Lietuvā pašvaldība pati uzrunā sabiedrību caur nevalstiskajām organizācijām un aicina tās darboties, izstrādāt projektus, organizēt pasākumus , piedāvājot pašvaldības finansējumu. Pašvaldība ir tā, kas mudina un motivē darboties. 

Vietējie iedzīvotāji  spēj  apvienoties un  paveikt nozīmīgus  darbus savas teritorijas attīstībā , par ko pārliecinājāmies, iepazīstoties ar viņu realizētajiem projektiem.

Nevalstiskā sektora darbs Lietuvā valsts  līmenī ir  augstu novērtēts, par ko liecina tas, ka, piemēram, LEADER programmā valsts ir nodrošinājusi aptuveni 3 reizes lielāku finansējumu no ES , kā Latvija. Tas nozīmē to, ka Lietuva  ir vismaz 3 soļus priekšā Latvijai savā attīstībā, izaugsmē un  cilvēku apmierinātībā. Tas liek mums priecāties par kaimiņu veiksmi, bet reizē aizdomāties par mūsu valdības neticību nevalstiskā sektora spējām.

Brauciens tika organizēts ESF projekta „Biedrības „Preiļu NVO centrs" dalīborganizāciju kapacitātes stiprināšana (Līgums Nr.1DP/1.5.2.2.2/12/APIA/SIF/197/100 ietvaros.

23. augustā plkst. 13.00 Rušonas pagasta Geļenovā notiks projekta noslēguma konference.

Sīkāka informācijas pa tālruni +37126636243.

 Projekta vadītāja Ineta Liepniece

 

                                                                             Ieguldījums tavā nākotnē

Šī relīze ir veidota ar Eiropas Savienības Eiropas Sociālā fonda finansiālu atbalstu.

 Par relīzes saturu atbild biedrība „Preiļu NVO centrs". 

92,07 % no Projekta finansē Eiropas Savienība ar Eiropas Sociālā fonda starpniecību.

 Apakšaktivitāti administrē Valsts kanceleja sadarbībā ar Sabiedrības integrācijas fondu.


Ievietoja Preiļu NVO centrs | Publicēts 18.08.2013
<< Marts 2024 >>
P O T C P S Sv
 
    123
 
45678910
 
11121314151617
 
18192021222324
 
25262728293031
Vai NVO pietiek līdzekļu?
Pietiek
Pietrūkst.
Pietiek, bet būtu labi ja vairāk