Biedrība "Preiļu rajona partnerība" rīko Preiļu novada iedzīvotāju I forumu

     

Daudziem novada iedzīvotājiem jēdziens par iedzīvotāju forumu ir svešs vai mazpazīstams, tāpēc paskaidrojam tā būtību.

Kas ir iedzīvotāju forums?

Iedzīvotāju foruma mērķis ir iedibināt konkrētā novada un apkaimes iedzīvotāju līdzdalības tradīcijas vietējās attīstības plānošanā un plānotā īstenošanā, attīstot sadarbību starp dažādām sabiedrības grupām un sektoriem - pašvaldību, nevalstiskajām organizācijām un uzņēmējiem. Iedzīvotāju forumā piedalās dažādas sabiedrības grupas, kopīgi nosakot vietējās kopienas attīstībai svarīgākās prioritātes un izveidojot darba grupas to realizēšanai. Foruma gala ziņojumā tiek apkopoti visi forumā paustie viedokļi. Foruma rīkošanā tiek iesaistīti pārstāvji no visām vietējās sabiedrības grupām, visas aktivitātes tiek īstenotas brīvprātīgi, balstoties uz pašu iedzīvotāju interesi un iniciatīvu.

Iedzīvotāju forumā pulcējas vietējie iedzīvotāji- uzņēmēji, pašvaldību pārstāvji, skolotāji, pensionāri, jaunieši un citi kopienas pārstāvji, lai pārrunātu vietējās problēmas un vienotos par iespējamiem to risinājumiem. Parasti forums pulcē 70- 150 vietējo iedzīvotāju un ilgst vienu dienu. Foruma darbs norit trīs posmos- strādājot visiem kopā lielā grupā, tad mazākās paralēlās darba grupās, un noslēdzas ar gala ziņojumu un rezultātu apkopošanu.

 Galvenie iemesli forumu rīkošanai ir šādi:

  • Tas ir viens no iedzīvotāju līdzdalības veicināšanas modeļiem, lai viņi paši uzņemtos iniciatīvu un uzlabotu savas dzīves kvalitāti papildus tam, ko piedāvā pašvaldība.
  • Tas ir veids, kā iedzīvotāji, NVO, pašvaldība un privātais sektors var sadarboties.
  • Tas vedina uz inovatīvu, radošu un nestandarta pieeju problēmu risināšanā.
  • Tas kalpo kā efektīvs veids sabiedrības viedokļa apzināšanai.
  • Foruma rezultātā iedzīvotāji izveido darba grupas, lai īstenotu svarīgākās prioritātes.
  • Forums un tā rezultāti dod ilgtermiņa ietekmi vietējās sabiedrības attīstībai kopumā.
  • Forums vedina iedzīvotājus uz vietējo labdarību, ziedojot laiku, naudu, zināšanas un citus resursus vietēji svarīgu mērķu sasniegšanā.

 Foruma uzdevumi ir:

  • apzināt apkaimes stiprās un vājās puses, problēmas un attīstības prioritātes;
  • panākt vienošanos dažādu sabiedrības grupu starpā par problēmu risinājumiem;
  • izveidot darba grupas iesaistot vietējās sabiedrības pārstāvjus, lai panāktu problēmu risinājumus - realizētu konkrētus projektus.

Oktobra mēnesī notiks Preiļu novada iedzīvotāju forums un Aglonas, Līvānu, Riebiņu un Vārkavas novadu apkaimes ideju darbnīcas.

 Iedzīvotāji, esiet aktīvi un piedalieties sava novada apkaimes ideju darbnīcās, jo arī no jums ir atkarīgs, kādu mēs kopā veidosim savu ciemu, novadu!

Apkaimes ideju darbnīcas notiks:

16. oktobrī plkst. 10.00 Aglonas bērnu un jauniešu brīvā laika pavadīšanas centrā „ Strops", Aglonas pagasts, Aglonas novads.

16. oktobrī plkst. 14.00 Rušonas pamatskolā, Liepu iela-5, Kastīre, Rušonas pagasts, Riebiņu novads, kur piedalīsies Rušonas un Riebiņu pagasta iedzīvotāji.

17. oktobrī plkst. 10.00 Galēnu kultūras namā, Liepu iela 1, Galēni, Riebiņu novads, kur piedalīsies Galēnu, Sīļukalna un Stabulnieku pagasta iedzīvotāji.

 23. oktobrī plkst. 10.00 Līvānos inženiertehnoloģiju un inovāciju centrā, Domes ielā 3, Līvānos, notiks Līvānu novada I apkaimes darbnīca, kur piedalīsies Līvānu pilsētas, Jersikas un Turku pagastu iedzīvotāji.

23. oktobrī plkst. 14.00 Rožupes kultūras namā, Draudzības laukums 2, notiks Līvānu novada II apkaimes darbnīca, kur piedalīsies  Rožupes, Rudzātu un Sutru pagastu iedzīvotāji.

24. oktobrī plkst. 10.00 Vārkavas novada domē, Skolas iela 5, notiks Vārkavas novada apkaimes darbnīca, kur  piedalīsies Rožkalnu, Upmalas un Vārkavas pagastu iedzīvotāji.

 Iedzīvotāju I forums notiks 2012. gada 31. oktobrī plkst. 10.00, Preiļu pamatskolā, Daugavpils - 34, Preiļi, kurā piedalīsies Preiļu novada iedzīvotāji un pārstāvji no Līvānu, Vārkavas, Riebiņu un Aglonas novadiem.

 Preiļu novada iedzīvotāju I forumā darbs tiks organizēts darba grupās, lai, radoši strādājot, mēs spētu atrast pēc iespējas vairāk oriģinālu risinājumu aktuālām problēmām. Aicinām katru, kuram ir idejas un vēlme darboties, piedalīties, kopīgi domāt par to, kā uzlabot sociālo situāciju pilsētā, kāda ir pašvaldības, uzņēmēju un NVO sadarbība, kādas ir izglītības iespējas novadā, kā novadā attīstās uzņēmējdarbība, kas jauns ir kultūras, sporta un atpūtas jomā, kādas iespējas ir jauniešiem novadā, kā organizēt viņu brīvā laika saturīgāku pavadīšanu, kas risināms  vides un drošības jomā, tūrisma attīstības iespējas novadā.

Foruma noslēgumā dalībniekus ar nelielu koncertu sveiks novadnieks Dainis Skutelis.

Forums notiek biedrības "Preiļu rajona partnerība" īstenotā Teterevu fonda apstiprināta projekta "Iedzīvotāju forums - pamats kopienu fonda veidošanai biedrības "Preiļu rajona partnerība" darbības teritorijā" un biedrības "Dienvidlatgales NVO atbalsta centrs" īstenotā Sabiedrības integrācijas fonda atbalstītā projekta "Pilsoniskās sabiedrības stiprināšanas atbalsts Latgales reģionā" Nr. 2012.LV/4-1/04 ietvaros.

Foruma_darba_kartiba.doc

Biedrības „Preiļu rajona partnerība"

Koordinatore Valija Vaivode


Ievietoja Preiļu NVO centrs | Publicēts 16.10.2012
<< Marts 2024 >>
P O T C P S Sv
 
    123
 
45678910
 
11121314151617
 
18192021222324
 
25262728293031
Vai NVO pietiek līdzekļu?
Pietiek
Pietrūkst.
Pietiek, bet būtu labi ja vairāk