Jauns gads nes jaunas apņemšanās un kāpēc gan to neiesākt ar aktivitātēm, kas uzlabotu Tavu un apkārtējo dzīves kvalitāti? Latvijas Pilsoniskā alianse ir apkopojusi 11 pilsoniskā aktīvisma vingrinājumus, kas Tev palīdzēs kļūt pilsoniski spēcīgākam, stiprinot arī demokrātiju Latvijā! Tas ir vienkārši - izvēlies un veic kādu no vingrinājumiem jau šodien un pastāsti par tiem arī citiem!

1. Darbojies NVO vai neformālās interešu grupās. Nevalstisko sektoru nereti dēvē par „trešo" sektoru, kurš pastāv, lai apmierinātu sabiedrības vajadzības, kuras nespēj risināt valsts pārvalde un nevēlas risināt biznesa sektors. Sāc šo gadu kā jauns organizācijas dalībnieks un maini vidi sev apkārt.

2. Veic sabiedriski nozīmīgas aktivitātes - dari to, kas sniedz labumu citiem un sabiedrībai kopumā. Tā ir, piemēram, piedalīšanās talkās, dzīvesvietas sakārtošana un drošības uzturēšana, nesavtīga palīdzības sniegšana līdzcilvēkiem (kaimiņiem, svešiniekiem), brīvprātīga pasākumu organizēšana.

3. Piedalies vēlēšanās. Vēlēšanas ir demokrātisks pasākumu un darbību kopums, kurā vēlētāji veic politisko izvēli, atdodot balsi par sev tīkamu kandidātu vai par partiju. 

4. Iesaisties publiskās diskusijās. Viedokļa izteikšana internetā, ar televīzijas, radio un preses starpniecību, piedalīšanās publiskajās apspriedēs sabiedriski nozīmīgu jautājumu lemšanā ir svarīga demokrātijas stiprināšanai valstī!

5. Veic atbalsta darbības. Atbalsta darbība izpaužas kā dalība atbalsta pasākumu un palīdzības organizēšanā, kā arī sabiedriski nozīmīgu jautājumu lemšanā, balsojot referendumā un piedaloties parakstu vākšanā un interneta balsojumos.

6. Veic brīvprātīgo darbu. Brīvprātīgais darbs visā pasaulē ir populārs veids, ka iedzīvotāji iesaistās sabiedriskajā dzīvē un pārveido, uzlabo savu un apkārtējo dzīves kvalitāti, darbojoties gan valstiskās, gan nevalstiskās un privātās organizācijās. Veikt brīvprātīgo darbu vari arī neiesaistoties organizācijās, piemēram, izvedot pastaigā kaimiņienes suni. Varbūt brīvprātīgā kustība #paliecmājās ir tas, ko meklē?

7. Atbalsti ētisko patērniecību. Ētiskā patērniecība ir tādu produktu un pakalpojumu pirkšana un lietošana, kuri radīti, ievērojot ētiskus un vidi saudzējošus principus. Šķiro atkritumus, iepirkumiem izmanto auduma vai papīra maisiņus, izvēlies kosmētiku, kas nav testēta uz dzīvniekiem u.tml.

8. Piedalies kampaņās. Kampaņu aktīvisms ir dalība kampaņās, demonstrācijās, piketos un mītiņos vai arī to organizēšana, lai sasniegtu sabiedriski nozīmīgu mērķi un pievērstu lēmēju uzmanību sabiedrībai svarīgiem jautājumiem. 

9. Iesaisties vietējā pārvaldē. Dalība dažādās padomēs, komitejās, komisijās, valdēs (piemēram, skolas vecāku padomē, skolēnu vai studentu pašpārvaldē, draudzes padomē, iedzīvotāju rīcības komitejās u.tml.).

10. Veicini labdarību. Ziedo. Naudas vai lietu ziedošana bez savtīga aprēķina sabiedriski nozīmīgu problēmu risināšanai vai līdzcilvēku vajadzību apmierināšanai. Ziedot vari ziedojumi kastītēs, kas atrodas pie veikala kasēm, ziedojot pa telefonu, Mobilly lietotnē, piedaloties Ziedot.lv kampaņās u.c. veidos. Savas nevajadzīgās, bet labās mantas nodod organizācijām kā Latvijas Sarkanais Krusts u.c. 

11. Lobē intereses. Interešu lobēšana ir likumdevēja un valdības informēšana par noteiktas interešu grupas vēlmēm un cerībām, lai ietekmētu sabiedriski nozīmīgu lēmumu pieņemšanu. 

Lai prieks un gandarījums par paveikto motivē doties uz priekšu un iedvesmo jauniem, labiem darbiem un izaicinājumiem!


Ievietoja Preiļu NVO centrs | Publicēts 13.01.2021
<< Marts 2024 >>
P O T C P S Sv
 
    123
 
45678910
 
11121314151617
 
18192021222324
 
25262728293031
Vai NVO pietiek līdzekļu?
Pietiek
Pietrūkst.
Pietiek, bet būtu labi ja vairāk