"Preiļu novada invalīdu biedrība" realizē projektu „Preiļu novada invalīdu veselības un motoro funkciju uzlabošana un nostiprināšana”

 

„Preiļu novada invalīdu biedrība" realizē projektu „Preiļu novada invalīdu veselības un motoro funkciju uzlabošana un nostiprināšana", ko finansē VAS „Hipotēku un zemes banka". Projekta mērķis: Uzlabot Preiļu novada invalīdu veselību, ietverot motoro funkciju nostiprināšanu. Projekta ietvaros ir iegādāts velotrenažieris „Christopeit CPS 6" un skrejceliņš "Christopeit Runner Pro Magnetic".

„Preiļu novada invalīdu biedrībā" ir 120 biedri, no kuriem lielākā daļa nestrādā algotu darbu (darba devēji mūsu valstī nav lojāli pret cilvēkiem ar īpašām vajadzībām) un viņu vienīgais ienākuma avots ir valsts piešķirtās invaliditātes pensijas vai pabalsti, ar kuriem pietiek tikai primāro vajadzību apmierināšanai, nemaz nerunājot par veselības nostiprināšanu un daudzām diagnozēm tik svarīgo motoro funkciju attīstīšanu un uzlabošanu. Valsts finansējums rehabilitācijai ir samazināts līdz minimumam (piem. rehab. centrs VAIVARI).

Līdz ar to rehabilitācija mūsu valstī tiek realizēta kā maksas pakalpojums, ko praktiski lielākā daļa Preiļu novada invalīdu nevar atļauties niecīgo valsts piešķirto invaliditātes pensiju un pabalstu dēļ, bet tas ir ļoti svarīgi, lai slimība neprogresētu tālāk, lai cilvēks spētu saglabāt un uzturēt savu veselību tādā līmenī, kad var pats sevi apkot, nekļūtu par nastu piederīgajiem vai vēl ļaunāk-valstij, lai cilvēks nejustos lieks, nederīgs un atstumts no sabiedrības. Tāpēc ļoti būtiski meklēt risinājumus kā palīdzēt pašiem sev.

Motoro funkciju uzlabošanās un nostiprināšanās tiek panākta ar regulāriem treniņiem un individuālu slodzi atbilstošu katram cilvēkam. Trenažieri nostiprina kaulu sistēmu, stabilizē locītavu funkcionālās spējas, attīsta balsta - kustību aparāta muskulatūru, uzlabo asinsriti, uzlabo organisma vielmaiņu, atslogo nervu sistēmu, noņem stresu, veicina pēc slodzes nakts miegu, aizkavē novecošanos, mazina depresiju, mazina atstumtības spēju. Fiziskās aktivitātes veicina cilvēka fiziskās un garīgās spējās.

Trenažierus aktīvi izmanto Preiļu novada invalīdu biedrības biedri, iepriekš saskaņojot laiku ar „Preiļu novada invalīdu biedrības" priekšsēdētāju Ināru Prudāni.

 

Projekta koordinators Artis Utināns

 


Ievietoja Preiļu NVO centrs | Publicēts 27.05.2010
<< Marts 2024 >>
P O T C P S Sv
 
    123
 
45678910
 
11121314151617
 
18192021222324
 
25262728293031
Vai NVO pietiek līdzekļu?
Pietiek
Pietrūkst.
Pietiek, bet būtu labi ja vairāk